Biografie

Bernard van Beurden, geboren 5 december 1933, begon op zijn 8e jaar met viool spelen. Op 11 jarige leeftijd schreef hij zijn eerste compositie voor viool en violoncello. Na zijn middelbare school studeerde hij viool en altviool aan het Amsterdams Conservatorium. Na het beëindigen van die studie compositie bij Rudolf Escher en Ton de Leeuw.

Zijn composities bestrijken een breed en gevarieerd terrein:
* kamermuziek voor verschillende instrumenten en ensembles
* koormuziek, a capella of met instrumentale begeleiding
* composities voor harmonieorkest, fanfareorkest en blazersensemble, voornamelijk soloconcerten voor blazers, strijkers en vocalisten of combinaties daarvan
* composities voor mandolineorkest o.a. in combinatie met accordeon, fagot en sopraan
* composities voor symfonieorkest, strijkorkest, balletmuziek en muziek voor theater.

Vooral die laatste categorie speelt een belangrijke rol in het oeuvre van van Beurden. Hij schreef muziek bij 21 toneelstukken, 7 muziektheaterstukken waaronder 4 voor de jeugd, waarvan er een in het Duits en Kroatisch vertaald werd (Repelsteeltje van de Lavenlots) Ook schreef hij 3 opera’s, waarvan er een in het Zweeds vertaald werd (Esperanza).

Hij schrijft graag composities geïnspireerd door en gebaseerd op politiek/maatschappelijke items, bijvoorbeeld “I am Ericka”, “Soweto”, “Esperanza”, “Out of Europe”, “Grenzeloos” en recent “Poems of Guantànamo”.

Van Beurden werkte 7 jaar bij de radio als programmamaker en in die functie ook als componist. In 1978 won hij de RAI-prijs van de Prix Italia voor zijn Radiofonisch Oratorium Bajesmaf.

Als pedagoog was hij verbonden aan de muziekschool in Amsterdam, de theaterschool en toneelschool in Amsterdam en aan het conservatorium in Rotterdam. Als componist/pedagoog was hij betrokken bij de amateuristische muziekbeoefening. Hij gaf talloze workshops in Nederland, Zweden, Oostenrijk, Duitsland, Polen, Frankrijk, Portugal en Amerika.

In 1974 schreef hij voor die workshops en voor de scholen een werkboek: “WERKBOEK VOOR MUZIEK VAN NU” dat in het Zweeds vertaald werd. Zijn muziek wordt veelvuldig in Nederland uitgevoerd maar ook in andere Europese landen, en in Japan, China en Amerika. Zijn werk wordt uitgeven in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Amerika. Een aantal van zijn werken staan op CD.

Bernard van Beurden werkt in opdracht. De meeste composities zijn tot stand gekomen met financiële steun van het Fonds Podiumkunsten. Recent zijn dat de volgende werken:

* Five Miniatures voor 2 mandolines en strijkorkest,
* Out of Europe, 5 liederen voor sopraan en koperkwintet,
* Dialogue voor altsaxofoon en dubbel blaaskwintet en slagwerk (1 speler),
* Trinitas voor strijkorkest en
* Concerto Grosso voor solo-trompet, solo-slagwerk (1 speler) en ensemble

In zijn planning voor 2013-2014 staat o.a. een werk voor strijkkwartet met harmonieorkest en de kameropera “De Koning die niet wilde sterven”, voor 6 vocale stemmen, koperblazers en slagwerk opgenomen.

Voor zijn veelzijdige verdienste als musicus kreeg Bernard van Beurden op 7 december 2003 een koninklijke onderscheiding: Officier in de Orde van Oranje Nassau.